این مطلب ۳۱۸۸ بار خوانده شده

چگونه قلب خود را سالم نگه داريم؟

 چربي هاي موجود در رژيم غذايي، تامين كننده مواد مورد نياز براي عملكرد مناسب بدن هستند. چربي ها را مي توان به عنوان غني ترين منبع توليد انرژي در بدن نام برد؛ چرا كه از سوخت هر گرم چربي در بدن حدود ۹ كيلو كالري انرژي توليد مي شود. اين در حالي است كه كربوهيدرات ها و پروتئين ها به ازاي هر گرم تنها چهار كيلو كالري انرژي توليد مي كنند. چربي موجود در مواد غذايي علاوه بر تامين اسيدهاي چرب ضروري كه بدن قادر به ساخت آنها نيست، پيش ساز يا حامل برخي ويتامين ها مانند ويتامين هاي AEDK است.

به گزارش ايسنا، ثابت شده كه برخي از انواع چربي ها براي سلامت قلب مفيدند در حالي كه برخي ديگر ممكن است افزايش خطر بيماري هاي قلبي عروقي را سبب شوند.

تركيبات غذايي حاوي انواع مختلفي از چربي ها هستند كه از آن جمله مي توان چربي هاي غيراشباع، چربي هاي اشباع، چربي ترانس و كلسترول را نام برد.

چربي هاي غيراشباع را مي توان سالم ترين نوع چربي دانست. چربي هاي غيراشباع عمدتاً از منابع گياهي به دست مي آيند و دو نوع اصلي را شامل مي شوند؛ چربي هاي غيراشباع با يك باند مضاعف كه عمدتاً در روغن هاي گياهي وجود دارد مانند روغن زيتون، كانولا، بادام زميني، مغز دانه ها و آواكادو و چربي هاي غيراشباع با دو يا بيش از دو باند مضاعف كه در غذاهاي گياهي و برخي انواع ماهي ها يافت مي شوند.

روغن هاي گياهي مانند آفتابگردان، ذرت، كتان، پنبه دانه، كنجد، سويا و روغن ماهي سالمون و تن به عنوان منابع غني اين نوع چربي محسوب مي شوند.

براساس اعلام اداره قلب و عروق وزارت بهداشت، اسيدهاي چرب امگا ۳ نيز گروهي از چربي هاي غيراشباع با دو يا بيش از دو باند مضاعف هستند كه به ويژه براي سلامت قلب و عروق بسيار مفيدند و موجب كاهش سطح «تري گليسيريد» و «كلسترول LDL سرم» مي شوند. ماهي ها مانند ماهي سالمون و ساردين و منابع گياهي مانند گردو و روغن گردو، روغن سويا و لوبياي سويا، بذر كتان و روغن كتان نيز از مهم ترين منابع اسيدهاي چرب امگا۳ هستند. چربي هاي اشباع نيز عمدتاً در منابع حيواني مانند گوشت گاو و گوسفند پرچربي و لبنيات پرچرب يافت مي شوند؛ اگرچه برخي از روغن هاي گياهي مانند روغن نارگيل، كره كاكائو و ... نياز حاوي اين نوع چربي هستند. چربي هاي اشباع براي سلامت قلب مضر هستند و مصرف آنها موجب افزايش كلسترول LDL سرم (كلسترول بد) و كلسترول تام مي شود.

اسيدهاي چرب ترانس مضر براي قلب و عروق

و اما چربي هاي ترانس؛ اين چربي ها از نظر ساختماني شبيه چربي هاي اشباع هستند و به ويژه براي سلامت قلب و عروق مضرند و مصرف آنها موجب افزايش سطح كلسترول LDL، كلسترول تام و تري گليسريد سرم و كاهش سطح كلسترول HDL سرم (كلسترول خوب) مي شود. در برخي شرايط غيرطبيعي به عنوان مثال در فرآيند هيدروژناسيون براي تبديل روغن هاي مايع به جامد اسيد چرب ترانس توليد مي شود.

روغن هاي مايع فاقد اسيدهاي چرب ترانس هستند. اين در حالي است كه روغن جامد و مارگارين حاوي اين نوع اسيد هستند. از ديگر منابع اسيدهاي چرب ترانس مي توان به تنقلات مانند چيپس، كراكر، بيسكويت، شيريني، ذرت بوداده (پاپ كورن) و غذاهاي سرخ شده مانند ماهي سرخ شده، مرغ كنتاكي و سيب زميني سرخ شده اشاره كرد.

كلسترول هم نوعي چربي است كه در ساختمان غشاي سلول هاي بدن و ليپوپروتئين هاي خون وجود دارد و براي تشكيل برخي مواد ضروري بدن مانند هورمون جنسي و نمك هاي صفراوي ضروري است. غذاهاي حيواني به ويژه گوشت، لبنيات و زرده تخم مرغ منابع غني كلسترول هستند اما غذاهاي گياهي كلسترول ندارند.

كلسترول خون شامل كلسترول HDL (كلسترول خوب) و كلسترول LDL (كلسترول بد) است. افزايش كلسترول LDL خون موجب فراهم شدن زمينه براي ابتلا به فشار خون بالا و افزايش ابتلا به بيماري قلبي- عروقي مي شود. در حاليكه افزايش كلسترول HDL از ابتلا به بيماري قلبي- عروقي پيشگيري مي كند.

اسيدهاي چرب اشباع و به ويژه اسيدهاي چرب ترانس موجب افزايش كلسترول LDL خون مي شوند كه اثرات سوء اسيدهاي چرب ترانس به مراتب بيش از اسيدهاي چرب اشباع است. از طرف ديگر مصرف غذاهاي حاوي اسيدهاي چرب غيراشباع سطح كلسترول LDL خون را كاهش مي دهد.

توصيه هاي بهداشتي

- به منظور پيشگيري از عوارض سوءچربي هاي مضر و كاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي بهتر است ميزان چربي رژيم غذايي بيش از ۵۲ تا ۵۳ درصد كالري روزانه نباشد.

- با توجه به برچسب موادغذايي، مصرف غذاهاي حاوي چربي غيراشباع جايگزين منابع غذايي حاوي چربي اشباع شده و چربي ترانس شود؛ به عنوان مثال مصرف روغن مايع به جاي روغن جامد يا استفاده از روغن زيتون در طبخ غذاها.

- حداقل دو بار در هفته از انواع ماهي ها بويژه ماهي قزل آلا، تون، ساردين، سالمون، خالي مخالي و... به دليل برخورداري از اسيدهاي چرب ضروري استفاده شود.

- مصرف غذاهاي پرچرب صنعتي مانند سوسيس، كالباس، پيتزا، چيپس، سيب زميني و... به حداقل كاهش يابد.

- تا حد امكان از سرخ كردن غذاها اجتناب كرده و در صورت سرخ كردن حتما از روغن مايع مخصوص سرخ كردني با حرارت و زمان كوتاه استفاده شود.           

           

 

بانک پاورپوینت

نظرسنجی

نظر شما در مورد طراحی سایت جدید ما و مقایسه آن با سایت قبلی چیست؟
سایت جدید بهتر است
۳۰%
سایت قبلی بهتر بود
۴۴%
سایت جدید خوب است اماکامل و جامع نیست
۱۸%
نظری ندارم
۸%
تمام آرا: ۱۴۴