این مطلب ۳۷۱۸ بار خوانده شده

براي كم شدن مضرات آلودگي هوا شير بخوريد

 در شرايط آلودگي هوا براي كاهش صدمات دستگاه تنفسي و التهاب دستگاه گوارش مصرف شير و لبنيات را افزايش دهيد.

مصرف شير و فرآورده هاي آن سبب نرم شدن مخاط تنفسي فوقاني، مري و معده مي شود. از سوي ديگر به دليل وجود تركيبات مناسب براي رشد و نمو باكتري هاي مفيد كه عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاينده را تنظيم مي كنند، التهابات و بيماري هاي دستگاه گوارش را كاهش مي دهد. كاهش التهاب ها در مقابله با نقش راديكال هاي آزاد كه به صورت آلاينده ها وارد بدن شده اند، نقش مؤثري داشته به سلامت بدن كمك مي كند.

به اعتقاد متخصصان تغذيه، مصرف دوغ و ماست هاي «پروبيوتيك» براي مقابله با آلاينده هاي هوا انتخاب بهتري به شمار مي روند. آلاينده هاي موجود شامل تركيبات مختلفي است كه از طريق هواي تنفسي وارد بدن شده، آثار مخرب آن روي بافت هاي بدن، دستگاه تنفسي و قلب و عروق بر جاي مانده در طولاني مدت ابتلا به پوكي استخوان را تشديد مي كنند.

از سوي ديگر در زمان آلودگي هوا، جذب ويتامين «د» از طريق پوست به شدت كاهش مي يابد. به همين دليل در شهرهاي بزرگ كه معمولاً هواي آلوده دارند، كمبود ويتامين «د» از شيوع بالايي برخوردار است. براساس آخرين تحقيق كشوري ۶۰ درصد زنان تهراني دچار كمبود ويتامين «د» هستند.

به گفته دكتر ربابه شيخ الاسلام مدير بهسايت ايران (اولين پايگاه اطلاع رساني علمي تغذيه و سلامت ايران) افرادي كه كمبود كلسيم دارند، بيشتر در معرض خطر آلودگي با سرب قرار مي گيرند. گيرنده هاي فلزات دو ظرفيتي در بدن انسان رقابتي عمل مي كنند در صورتي كه اين گيرنده ها، قبلاً با فلزات مورد نياز بدن مانند آهن و كلسيم اشباع شده باشند، بدن كمتر در معرض آلودگي با سرب قرار مي گيرد. از اين رو يكي از راه هاي پيشگيري از آلودگي هوا مصرف بيشتر لبنيات و اشباع كردن اين گيرنده ها است.

وي افزود: تغذيه متعادل و مناسب با در دسترس قراردادن مواد مغذي كه هر يك به طريقي بافت هاي بدن را در برابر آثار مخرب ذرات آلاينده ياري مي كنند، نقش مؤثري در حفظ سلامت بدن دارد.

دكتر مسعود كيمياگر، متخصص تغذيه نيز توصيه كرد: در هواي آلوده، مصرف شير افزايش يابد، زيرا شير به دليل دارا بودن فسفر، منيزيم و كلسيم، خنثي كننده سموم است. وي افزود: سعي كنيد ماست و دوغ به مقدار فراوان بنوشيد و اگر ماست با ذائقه شما سازگار نيست، دوغ رقيق را به همراه گل محمدي به دفعات زياد مصرف كنيد.

تأكيد بر مصرف فرآورده هاي شيري كم چرب براي كمك به افرادي است كه به مشكلات قلبي- عروقي مبتلا هستند. گروه شير و لبنيات در هرم مواد غذايي به عنوان منابع خوب كلسيم و ويتامين «د» شناخته مي شود. به همين دليل، همواره براي پيشگيري و مقابله با گسترش پوكي استخوان بر مصرف شير و لبنيات تأكيد شده است.

هر ساله با آغاز سرد شدن هوا، افزايش آلودگي به خصوص در شهرهاي بزرگ به موضوعي مهم تبديل مي شود. عوارض ناشي از افزايش آلاينده ها بر سلامت مردم، اهميت توجه به اين مشكل را بيشتر مي كند.

هيدروكربورهاي سرطان زا ناشي از سوخت ناقص مواد سوختي، انواع فلزات سنگين مثل سرب كه با سوختن تركيبات نفتي مثل بنزين و گازوئيل در هوا منتشر مي شوند و گاز خطرناك مونواكسيدكربن از جمله اين تركيبات هستند. در اثر پديده گلخانه اي در فصل سرما، اين گاز به اضافه بقيه گازهاي مضر به سطح زمين برمي گردند و وارد ريه هاي ما مي شوند.

آلودگي هوا روي بافت هاي بدن، دستگاه تنفسي و قلب و عروق تأثير فراواني دارد. همچنين مطالعه اخير محققان علوم پزشكي نشان مي دهد، افراد جواني كه در مناطق آلوده به دود زندگي مي كنند. بيشتر در معرض خطر ابتلا به بيماري هاي گوارشي قرار دارند.

آلودگي هوا همچنين بيماري هاي قلبي و عروقي و مرگ ناشي از آن را زياد مي كند. اين اتفاق معمولاً در افراد مستعد بيماري قلبي عروقي مانند كساني كه بيش از ۶۰ سال يا كساني كه سابقه نارسايي قلبي دارند، رخ مي دهد. همچنين كساني كه دچار ناراحتي ريوي مزمن به خاطر استعمال سيگار هستند يا ديابت دارند، بيش از ديگران در معرض خطر حمله هاي قلبي ناشي از آلودگي هوا قرار دارند.

             

           

 

 

 

 

مقالات

نظرسنجی

نظر شما در مورد طراحی سایت جدید ما و مقایسه آن با سایت قبلی چیست؟
سایت جدید بهتر است
۳۰%
سایت قبلی بهتر بود
۱۸%
سایت جدید خوب است اماکامل و جامع نیست
۱۷%
نظری ندارم
۳۶%
تمام آرا: ۵۵۱